Meer informatie?
Neem contact op met Anniek Herder
Meer informatie?
Neem contact op met Anselm Iwundu
Meer informatie?
Neem contact op met Gerard Rijk
Meer informatie?
Neem contact op met Jan Willem van Gelder
Meer informatie?
Neem contact op met Ward Warmerdam

Projecten

Onze projecten hebben betrekking op veel verschillende economische sectoren, grondstoffen, duurzaamheidsthema's en landen. Deze pagina geeft een overzicht van alle projecten die Profundo in de loop van de jaren heeft uitgevoerd. In het menu kunt u de projecten filteren op de themagebieden waarop wij actief zijn. Elk project wordt kort beschreven en waar mogelijk laten we de geproduceerde rapporten, brochures of presentaties zien. Ook laten we zien hoe media en politiek op het project reageerden.

Als u op zoek bent naar een specifiek rapport, raden we u aan om onze Portfolio-pagina te bezoeken.

We analyseren mensenrechten- en andere duurzaamheidsrisico's in internationale waardeketens en identificeren wat verschillende partijen kunnen doen om duurzame ontwikkeling in de landbouw, bosbouw, veeteelt, energiewinning, visserij en mijnbouw te bevorderen.
We analyseren hoe bedrijven worden gefinancierd door banken, aandeelhouders en andere financiële instellingen, om te beoordelen wat deze financiers kunnen doen om duurzame bedrijfspraktijken te bevorderen. We leggen ook eigendomsstructuren bloot, vaak in samenhang met structuren die bedrijven hebben opgezet om belastingen te ontwijken.
We analyseren en beoordelen het verantwoord beleggings- en kredietbeleid van banken en beleggers en we adviseren over hoe dat beleid kan worden verbeterd en geïmplementeerd via screening, stembeleid, engagement en uitsluitingsstrategieën.
We analyseren de financiële kengetallen van bedrijven en beoordelen in scenariostudies wat de financiële impact kan zijn van Environmental, Social en Governance (ESG) risico's, zoals ontbossing, klimaatverandering, mensenrechtenschendingen, uitputting van natuurlijk kapitaal en andere duurzaamheidskwesties.
We analyseren waar overheidsbeleid op economisch, fiscaal en milieugebied de duurzame transitie van het bedrijfsleven en de financiële wereld bevordert of juist belemmert. Ook ontwikkelen we voorstellen voor alternatief beleid.

juli 2018

25 juli 2018
Private Equity Investment in Consumer Goods Industry Could Jeopardize Zero-Deforestation Efforts
Producenten van voedingsmiddelen, wasmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten, die 90% van de wereldwijde palmolieproductie afnemen, hebben de laatste jaren druk uitgeoefend op palmolieproducenten om No Deforestation, No Peat and No Exploitation (NDPE) beleid in te voeren, Maar de groeiende rol van private equity in deze Fast-Moving Consumers Goods (FMCG) sector zou het streven naar het stoppen van ontbossing kunnen ondermijnen.Het onsuccesvolle bod van Kraft Heinz op Unilever - een duurzaamheidsleider in de FMCG sector - was een duidelijke waarschuwing.

juni 2018

27 juni 2018
Doing Business with the Occupation
Dit rapport anticipeert op de VN database van ondernemingen die betrokken zijn bij de Israëlische nederzettingen. Het identificeert directe en indirecte verbanden tussen Europese ondernemingen en bepaalde economische sectoren in de Israëlische nederzettingen in het bezette Palestijnse gebied. Volgens het internationale recht zijn deze nederzettingen illegaal.
26 juni 2018
Land Governance in the Dutch Banking Sector Agreement on international responsible business conduct regarding human rights
Hoe kunnen banken de identificatie en het management van risico's op het gebied van landbeheer, die ontstaan door de bedrijven die ze financieren, verbeteren? in dit rapport hebben we het normatieve kader rond landbeheer genanalyseerd; de toepassing van het principe van Free, Prior and Informed Consent (FPIC) op een bredere groep van lokale (niet per se inheemse) gemeenschappen; en de huidige ESG risicomanagement praktijken van Nederlandse banken. De aanbevelingen voor het verbeteren van risico identificatie en management zijn relevant voor alle banken die er naar streven om te voorkomen dat ze betrokken raken in landroof-praktijken.
21 juni 2018
Shadow Companies Present Palm Oil Investor Risks and Undermine NDPE Efforts
Sinds 2013 hebben bedrijven, overheden, investeerders en NGO's stappen ondernomen om ontbossing, branden en de ontwikkeling van veenmoerassen te stoppen en om de risico's op het gebied van arbeids- en mensenrechten in de palmolie-sector te beperken. Dit heeft geleid tot No Deforestation, No Peat, No Exploitation (NDPE) beleid, duurzaam management beleid, moratoria van de overheid, "stop work orders" en transparantie van de toeleveringsketen. Chain Reaction Research rapporteert dat 74% van Zuidoost Azië's palmolie raffinage nu volgens NDPE beleid gebeurt. Echter, ontbossing gaat door en niet duurzame palmolie wordt nog altijd geproduceerd, verhandeld en geconsumeerd. 10 bedrijven hebben 75% van de ontbossing die gerelateerd is aan palmolie in Indonesië veroorzaakt. Samen hebben deze bedrijven 40.000 ha land ontbost. Dit rapport laat zien hoe het gebruiken van schaduwbedrijven bijdraagt aan de "lekkage" van niet duurzame palmolie naar de wereldmarkt.
26 juni 2018
Assessing the response of insurance companies to severe human rights abuses in the extractives sector
Het praktijkonderzoek 'Delfstofwinnende bedrijven en mensenrechten: de reactie van verzekeringsgroepen op mensenrechtenschendingen bij delfstofwinning' evalueert de reactie van de zeven grootste verzekeringsgroepen actief in Nederland op een selectie van tien ernstige mensenrechtenschendingen door bedrijven in de delfstofwinnende sector. De verzekeringsgroepen investeren in deze bedrijven via beleggingen in aandelen en obligaties.
21 juni 2018
Power and Influence in the Value Chains of Dutch Retailers
In dit onderzoek is de top 5 van Nederlandse supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus) geanalyseerd op basis van een aantal hypothesen over hun macht, beleid, handelspraktijken en de omgeving waarin zij opereren. Ook zijn de links, met betrekking tot toeleveringsketens, tussen Zuidoost-Aziatische producenten van vis en zeevruchten en supermarktketens met Nederlandse, Duitse en Britse supermarkten onderzocht.

mei 2018

23 mei 2018
Fair Finance Guide Germany, 2e update
De Duitse Fair Finance Guide coalitie heeft voor de derde keer het verantwoord krediet- en beleggingsbeleid van de grootste Duitse banken beoordeeld, op basis van de Fair Finance Guide methodologie. Die werd ontwikkeld door Profundo, samen met de NGO’s die deelnemen in het Fair Finance Guide International netwerk. Profundo heeft de Duitse Fair Finance Guide coalitie getraind in het gebruik van de methodologie en geadviseerd bij de beoordeling. Zien wat Fair Finance Guide inhoudt? Bekijk hier het filmpje: https://youtu.be/zdks3jqmvuw
3 mei 2018
The Financing of Leakage Refiners
In dit rapport van Chain Reaction Research worden de financiers van 16 bedrijven die zich niet gecommitteerd hebben aan de No Deforestation, No Peat, No Exploitation NDPE) verplichtingen, de"leakage refiners", geanalyseerd.

april 2018

26 april 2018
Cargill: Zero-Deforestation Approach Leaves Room for Land Clearing in Brazil’s Maranhão
Dit onderzoek voor Chain Reaction Research laat zien dat de manier waarop Cargill de zero-deforestation toeleveringsketens benadert nog altijd ruimte laat voor het ontginnen van land door haar leveranciers in Maranhão. Dit zou kunnen leiden tot een aantal business risico's, waaronder hetrisico op reputatieschade en het risico met betrekking tot toegang tot de markt.
18 april 2018
TH Plantations and PT Synergy Oil Nusantara: Leakage Risks At Plantation and Refinery
Lembaga Tabung Haji is een Maleisische islamitische financiële instelling die voor meer dan 16 miljard dollar aan beheerd vermogen heeft. TH Plantations (THP) is de beursgenoteerde palmolietak van Lembaga Tabung Haji. Het bedrijf heeft 32 palmolieplantagesin Maleisië en Indonesië. Het heeft 102.000 hectare aan land, waarvan 61.104 hectare beplant is. Het bedrijf is ook een joint venture partner van PT Synergy Oil Nusantara (PT SON), een grote palmolieraffinaderij in Batam, Riau, Indonesië. De capaciteit is 1 miljoen ton per jaar. Het is 1 van de grootste palmolie raffinaderijen van Zuid-Oost Azie die palmolie verwerkt welke verbouwd is op illegaal gekapt tropisch regenwoud.

maart 2018

30 maart 2018
Eerlijke Verzekeringswijzer 5e update
Vijfde update van de in 2013 gelanceerde Eerlijke Verzekeringswijzer. In dit onderzoek wordt het beleid van zeven grote verzekeraars op het gebied van o.a. klimaatverandering, gezondheid, natuur, mensenrechten en dierenwelzijn vergeleken.
16 maart 2018
Tunas Baru Lampung: Contested land and peat clearing could drive substantial value loss
Deze analyse van Chain Reaction Research (waar Profundo deel van uitmaakt) laat zien dat naar schatting 75% van Tunas Baru Lampung's land betwist is. Voor 10 procent van de inkomsten van TBLA bestaat het risico dat het No Deforestation, No Peat and No Exploitation (NDPE)-beleid van hun klanten niet wordt nageleefd.
7 maart 2018
Don't Bank on the Bomb
Don’t Bank on the Bomb geeft een gedetailleerd overzicht van de wereldwijde investeringen in productie, onderhoud en modernisering van kernwapens. In het rapport staat een Hall of Shame van de financiële instellingen die investeren in kernwapenproducenten. Daarnaast staat in het rapport een Hall of Fame van financiële instellingen die verantwoord beleggingsbeleid voeren ten aanzien van kernwapens. Ook worden de Runners-Up, bedrijven die op weg zijn naar een meer verantwoord beleid, beschreven.

PAX

Rapport: PAX: Don’t Bank on the Bomb

Website: Weapon Free Funds

Amweb: ING en Aegon op Wall of Shame vanwege kernwapens

Asahi (Japan): Loans to nuclear weapons manufacturers, seven companies in Japan Published ICAN

Avvenire (Italië): La denuncia. Banche e fondi investono sempre più in armi nucleari

BankTrack: New worldwide armed banking database available

Beurs.nl: ING en Aegon nog groot in kernwapens

Business Insider: Your retirement account probably funds nuclear weapons — here are the top 20 biggest companies and investors

Dagens Næringsliv (Noorwegen): Oljefondet får refs for ikke å ha solgt seg helt ut av atomvåpen-relaterte virksomheter

Daily Mail (Groot-Brittannië): Nobel-winning ICAN condemns surge in nuclear arms investments

De Standaard (België): Belgische banken investeren 16 miljard in kernwapens

De Telegraaf: ING en Aegon in kernwapens

Dnevnik (Slovenië): Pokojninski skladi za jedrske bombe

Euronews: More funds spurn nuclear arms, financing still strong - report

Fast Company: These Companies Are Financing The Return Of Nuclear Terror

Frankfurter Allgemeine (Duitsland): So finanzieren deutsche Banken mit ihren Milliarden die Rüstungskonzerne

Geo (Tuvalu): Nobel-winning ICAN condemns surge in nuclear arms investments

Het Nederlands Dagblad: ING en Aegon nog groot in kernwapens

ICAN: We are making big news today

Il Cambiamento (Italië): Ecco il rapporto 2018 “Don’t bank on the bomb”: sempre più soldi per le armi nucleari

Knack (België): SP.A richt zich tot banken: 'Schrap nu eindelijk investeringen in kernwapens'

Knack (België): Van Overtveldt moet kernwapenbeleid BNP Paribas laten bijsturen

Liputan 6 (Indonesië): 20 Perusahaan Top Dunia Ini Disebut Jadi Investor Produsen Senjata Nuklir

New York Times (Verenigde Staten): More Funds Spurn Nuclear Arms, Financing Still Strong-Report

Newsweek (Verenigde Staten): Trump's threat of nuclear war with North Korea is making a lot of money for these weapon companies

Norsk Folkehjelp (Noorwegen): Investerer i atomvåpen

PAX: Rapport: Nederlandse financiële instellingen als ING investeren nog steeds flink in kernwapens

Puls Biznesu (Polen): Banki inwestują miliardy w firmy produkujące broń jądrową

Pulse (Nigeria): Nobel-winning condemns surge in nuclear arms investments:

Radio 1 Journaal: Interview met PAX en ING: uitzending 7 maart, vanaf min 6:57

Reformatorisch Dagblad: ING en Aegon nog groot in kernwapens

Reuters (Verenigde Staten): More funds spurn nuclear arms, financing still strong: report

Shephard Media: ICAN condemns surge in nuclear arms investments

Stuff (Nieuw Zeeland): Global report calls on the NZ Super Fund to do better on nuclear weapons-makers

Süddeutsche Zeitung (Duitsland): Banken investieren Milliarden in Atomwaffen-Produzenten

Swissinfo (Zwitserland): Report criticises banks for investing in nuclear weapons

The Nation: Nuclear Weapons Pose the Ultimate Threat to Mankind

The Nation: Rebuilding the Antinuclear Movement

The New Republic: The Nuclear Industry’s Winners and Losers

US News (Verenigde Staten): More Funds Spurn Nuclear Arms, Financing Still Strong: Report

Yahoo News (Australië): Nobel-winning ICAN condemns surge in nuclear arms investments

28 maart 2018
Banking on Climate Change
Dit jaarlijkse rapport laat zien hoeveel financiering banken tussen 2015 en 2017 hebben verstrekt aan producenten van de meest vervuilende en schadelijke fossiele brandstoffen, zoals teerzanden, LNG en steenkool. Ook wordt het beleid van de banken op dit gebied beoordeeld. Voor dit onderzoek analyseerde Profundo de mate van betrokkenheid van verschillende energiebedrijven bij dit soort fossiele brandstoffen.
14 maart 2018
Global Green Finance Index 1
Deze Global Green Finance Index is de eerste editie van een serie indices die in kaart brengen hoe de financiële centra op de wereld zich bewegen in de richting van een financieel systeem van duurzame ontwikkeling en waar mensen en de planeet op dezelfde waarde geschat worden als winst. Profundo heeft een discussie-notitie geschreven voor dit project.
Meer resultaten...
Disclaimer
Copyright Profundo, bouw EasyMIND