Meer informatie?
Neem contact op met Barbara Kuepper
Meer informatie?
Neem contact op met Diana Quiroz
Meer informatie?
Neem contact op met Gerard Rijk
Meer informatie?
Neem contact op met Jan Willem van Gelder
Meer informatie?
Neem contact op met Ward Warmerdam

Projecten
: Markt- en ketenonderzoek

Onze projecten hebben betrekking op veel verschillende economische sectoren, grondstoffen, duurzaamheidsthema's en landen. Deze pagina geeft een overzicht van alle projecten die Profundo in de loop van de jaren heeft uitgevoerd. In het menu kunt u de projecten filteren op de themagebieden waarop wij actief zijn. Elk project wordt kort beschreven en waar mogelijk laten we de geproduceerde rapporten, brochures of presentaties zien. Ook laten we zien hoe media en politiek op het project reageerden.

Als u op zoek bent naar een specifiek rapport, raden we u aan om onze Portfolio-pagina te bezoeken.

We analyseren de financiële kengetallen van bedrijven en beoordelen in scenariostudies wat de financiële impact kan zijn van Environmental, Social en Governance (ESG) risico's, zoals ontbossing, klimaatverandering, mensenrechtenschendingen, uitputting van natuurlijk kapitaal en andere duurzaamheidskwesties.
We analyseren en beoordelen het verantwoord beleggings- en kredietbeleid van banken en beleggers en we adviseren over hoe dat beleid kan worden verbeterd en geïmplementeerd via screening, stembeleid, engagement en uitsluitingsstrategieën.
We analyseren hoe bedrijven worden gefinancierd door banken, aandeelhouders en andere financiële instellingen, om te beoordelen wat deze financiers kunnen doen om duurzame bedrijfspraktijken te bevorderen. We leggen ook eigendomsstructuren bloot, vaak in samenhang met structuren die bedrijven hebben opgezet om belastingen te ontwijken.
We analyseren mensenrechten- en andere duurzaamheidsrisico's in internationale waardeketens en identificeren wat verschillende partijen kunnen doen om duurzame ontwikkeling in de landbouw, bosbouw, veeteelt, energiewinning, visserij en mijnbouw te bevorderen.

november 2019

15 november 2019
Research for PECH Committee - Seafood Industry Integration in the EU: all 22 Member States with a coastline
Het doel van deze studie is om een ​​duidelijke beschrijving te geven van de bedrijfsstructuur van de visindustrie in de EU. Het geeft verder een beschrijving van de stuurprogramma's en mechanismen van integratie in de industrie.
4 november 2019
JJF Holding Land-Grabbing Case Intensifies Soy Traders’ Exposure to Cerrado Deforestation
Dit rapport geeft een analyse van ontbossingsrisico's verbonden aan de "JJF Holding de Investimentos e Participações" landroofzaak in Formosa do Rio Preto in de Matopiba-regio van het Cerrado-bioom (Brazilië). Deze JJF Holding-kwestie is één van de grootste landroof zaken in Brazilië. De onduidelijkheid ten aanzien van de eigendom van 366.000 hectare grond, in één van de belangrijkste sojaproducerende gebieden in de Cerrado, leidt tot toenemende ontbossing. De grote soja-handelaren Bunge, ALZ en Cargill worden hierdoor blootgesteld aan ontbossings- en financiële risico's.

oktober 2019

15 oktober 2019
Grondstoffenvraag voor de Belgische energietransitie.
De energietransitie die België moet uitvoeren voor de klimaatdoelstellingen van Parijs vraagt om een toenemende exploitatie van grondstoffen. Die grondstoffen zijn nodig voor de constructie van windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s. Lithium-ion batterijen in elektrische auto’s bevatten onder andere lithium en kobalt. Zonnepanelen bevatten boor, cadmium, indium, gallium, selenium, tellurium en zilver. In dit onderzoek kijken VITO en Profundo naar de grondstofvraag en de sociale- en milieu-impact van het delven van de benodigde grondstoffen.

11.11.11

10 oktober 2019
Workers’ Rights in Supermarkets Supply Chains: New evidence on the need for action.
In het kader van Oxfam Novib’s project Behind the Barcodes zijn er nieuwe praktijkonderzoeken naar misstanden in de productieketens van thee uit Assam, India en tropisch fruit uit Brazilië gedaan. Profundo heeft links tussen supermarkten uit 6 landen en de plantages waar misstanden plaatsvonden gevonden.

juni 2019

11 juni 2019
Setting the bar for deforestation-free soy in Europe
Dit rapport presenteert een benchmark voor Voluntary Standard Systems (VSS) die voldoen aan de FEFAC Soy Sourcing Guidelines. Dit zijn richtlijnen opgesteld door de Europese federatie van voedselfabrikanten als minimumcriteria voor de inkoop van soja, om illegale ontbossing en andere duurzaamheidsrisico's te voorkomen.

april 2019

1 april 2019
Belgian Arms bootcamp
Profundo-onderzoekers namen deel aan de Belgische #EUarms-bootcamp, georganiseerd door Lighthouse Reports en Bellingcat. In samenwerking met Belgische journalisten van Knack, Le Soir en VRT onderzocht de bootcamp de verkoop van Belgische wapens over de hele wereld, inclusief naar Saoedi-Arabië. Het team gebruikte open-source intelligence om de wapens in het conflict in Jemen te traceren.
25 april 2019
Complicity in Destruction II: How Northern Consumers And Financiers Enable Bolsonaro’s Assault On The Brazilian Amazon
Dit rapport laat de risico's zien van het zakendoen met bedrijven die direct gelieerd zijn aan illegale boskap in het Brazilië van Bolsonaro. Bedrijven en financiers uit Europa en de Verenigde Staten die in dit rapport genoemd zijn, worden gewezen op hun rol in de toeleveringsketens en hun portfolio's. Ze zouden snel actie moeten ondernemen om de risico's die ze lopen te minimaliseren.

maart 2019

25 maart 2019
Market Research: European Market Demand for Cocoa and Cocoa Products from Sierra Leone, Liberia & Guinea
Deze studie presenteert bevindingen over de Europese marktvraag naar cacao uit Guinee, Liberia en Sierra Leone. Het leverde input voor een bredere CBI-waardeketenanalyse van cacao uit deze landen naar Europa.

oktober 2018

22 oktober 2018
Cencosud: 35 Beef Products Link Retailer to High-Risk Amazon Slaughterhouses
Cencosud is een winkelketen in Zuid Amerika, met het hoofdkantoor in Chili. Het bedrijf is de op drie na grootste supermarktketen in Brazilië. Cencosud loopt het risico bij ontbossing betrokken te zijn. Supermarktbezoeken tonen aan dat Cencosud rundvlees verkoopt afkomstig van slachterijen die betrokken zijn bij ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied.

september 2018

7 september 2018
Cattle-driven Deforestation: A Major Risk to Brazilian Retailers
De veehouderij in Brazilië blijft een grote oorzaak van ontbossing. Deze trend gaat door ondanks de toezeggingen die vleesverwerkers en -verkopers hebben gedaan met betrekking tot "deforestation-free supply chains", in de afgelopen tien jaar. Dit rapport beschrijft de economische rol van de veesector in Brazilië, hoofdrolspelers in de toeleveringsketen, hun rol in ontbossing en mogelijke oplossingen om hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren. De relaties in de toeleveringsketen tussen de top vijf van vleesverkopers en -verwerkers en de veehouderijen in de Amazone, stellen de Braziliaanse retail sector bloot aan materiële risico's door het kopen van niet duurzaam rundvlees.

juni 2018

28 juni 2018
Palm oil Bulungan
Dit rapport onderzoekt de financiële en supply chain-verbindingen met Europa van palmoliebedrijven die actief zijn in Bulungan (Noord-Kalimantan, Indonesië).

IUCN Nederlands Comité

21 juni 2018
Indonesian seafood supply chain links with the Netherlands
Deze studie analyseert de supply chain-verbindingen van Indonesische leveranciers van zeevruchten met retailers in Nederland.

Oxfam Novib

21 juni 2018
Power and Influence in the Value Chains of Dutch Retailers
In dit onderzoek is de top 5 van Nederlandse supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus) geanalyseerd op basis van een aantal hypothesen over hun macht, beleid, handelspraktijken en de omgeving waarin zij opereren. Ook zijn de links, met betrekking tot toeleveringsketens, tussen Zuidoost-Aziatische producenten van vis en zeevruchten en supermarktketens met Nederlandse, Duitse en Britse supermarkten onderzocht.
21 juni 2018
Indonesian seafood supply chain links with Germany
Deze studie analyseert de supply chain-koppelingen van Indonesische visleveranciers met retailers in Duitsland

Oxfam Duitsland

Meer resultaten...
Disclaimer
Copyright Profundo, bouw EasyMIND