Meer informatie?
Neem contact op met Anniek Herder
Meer informatie?
Neem contact op met Barbara Kuepper
Meer informatie?
Neem contact op met Diana Quiroz
Meer informatie?
Neem contact op met Gerard Rijk
Meer informatie?
Neem contact op met Jan Willem van Gelder
Meer informatie?
Neem contact op met Ward Warmerdam

Projecten
: Markt- en ketenonderzoek

Onze projecten hebben betrekking op veel verschillende economische sectoren, grondstoffen, duurzaamheidsthema's en landen. Deze pagina geeft een overzicht van alle projecten die Profundo in de loop van de jaren heeft uitgevoerd. In het menu kunt u de projecten filteren op de themagebieden waarop wij actief zijn. Elk project wordt kort beschreven en waar mogelijk laten we de geproduceerde rapporten, brochures of presentaties zien. Ook laten we zien hoe media en politiek op het project reageerden.

Als u op zoek bent naar een specifiek rapport, raden we u aan om onze Portfolio-pagina te bezoeken.

We analyseren de financiële kengetallen van bedrijven en beoordelen in scenariostudies wat de financiële impact kan zijn van Environmental, Social en Governance (ESG) risico's, zoals ontbossing, klimaatverandering, mensenrechtenschendingen, uitputting van natuurlijk kapitaal en andere duurzaamheidskwesties.
We analyseren en beoordelen het verantwoord beleggings- en kredietbeleid van banken en beleggers en we adviseren over hoe dat beleid kan worden verbeterd en geïmplementeerd via screening, stembeleid, engagement en uitsluitingsstrategieën.
We analyseren hoe bedrijven worden gefinancierd door banken, aandeelhouders en andere financiële instellingen, om te beoordelen wat deze financiers kunnen doen om duurzame bedrijfspraktijken te bevorderen. We leggen ook eigendomsstructuren bloot, vaak in samenhang met structuren die bedrijven hebben opgezet om belastingen te ontwijken.
We analyseren mensenrechten- en andere duurzaamheidsrisico's in internationale waardeketens en identificeren wat verschillende partijen kunnen doen om duurzame ontwikkeling in de landbouw, bosbouw, veeteelt, energiewinning, visserij en mijnbouw te bevorderen.

juni 2019

11 juni 2019
Setting the bar for deforestation-free soy in Europe
Dit rapport presenteert een benchmark voor Voluntary Standard Systems (VSS) die voldoen aan de FEFAC Soy Sourcing Guidelines. Dit zijn richtlijnen opgesteld door de Europese federatie van voedselfabrikanten als minimumcriteria voor de inkoop van soja, om illegale ontbossing en andere duurzaamheidsrisico's te voorkomen.

april 2019

1 april 2019
Belgian Arms bootcamp
Profundo-onderzoekers namen deel aan de Belgische #EUarms-bootcamp, georganiseerd door Lighthouse Reports en Bellingcat. In samenwerking met Belgische journalisten van Knack, Le Soir en VRT onderzocht de bootcamp de verkoop van Belgische wapens over de hele wereld, inclusief naar Saoedi-Arabië. Het team gebruikte open-source intelligence om de wapens in het conflict in Jemen te traceren.
25 april 2019
Complicity in Destruction II: How Northern Consumers And Financiers Enable Bolsonaro’s Assault On The Brazilian Amazon
Dit rapport laat de risico's zien van het zakendoen met bedrijven die direct gelieerd zijn aan illegale boskap in het Brazilië van Bolsonaro. Bedrijven en financiers uit Europa en de Verenigde Staten die in dit rapport genoemd zijn, worden gewezen op hun rol in de toeleveringsketens en hun portfolio's. Ze zouden snel actie moeten ondernemen om de risico's die ze lopen te minimaliseren.

oktober 2018

22 oktober 2018
Cencosud: 35 Beef Products Link Retailer to High-Risk Amazon Slaughterhouses
Cencosud is een winkelketen in Zuid Amerika, met het hoofdkantoor in Chili. Het bedrijf is de op drie na grootste supermarktketen in Brazilië. Cencosud loopt het risico bij ontbossing betrokken te zijn. Supermarktbezoeken tonen aan dat Cencosud rundvlees verkoopt afkomstig van slachterijen die betrokken zijn bij ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied.

september 2018

7 september 2018
Cattle-driven Deforestation: A Major Risk to Brazilian Retailers
De veehouderij in Brazilië blijft een grote oorzaak van ontbossing. Deze trend gaat door ondanks de toezeggingen die vleesverwerkers en -verkopers hebben gedaan met betrekking tot "deforestation-free supply chains", in de afgelopen tien jaar. Dit rapport beschrijft de economische rol van de veesector in Brazilië, hoofdrolspelers in de toeleveringsketen, hun rol in ontbossing en mogelijke oplossingen om hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren. De relaties in de toeleveringsketen tussen de top vijf van vleesverkopers en -verwerkers en de veehouderijen in de Amazone, stellen de Braziliaanse retail sector bloot aan materiële risico's door het kopen van niet duurzaam rundvlees.

juni 2018

21 juni 2018
Power and Influence in the Value Chains of Dutch Retailers
In dit onderzoek is de top 5 van Nederlandse supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus) geanalyseerd op basis van een aantal hypothesen over hun macht, beleid, handelspraktijken en de omgeving waarin zij opereren. Ook zijn de links, met betrekking tot toeleveringsketens, tussen Zuidoost-Aziatische producenten van vis en zeevruchten en supermarktketens met Nederlandse, Duitse en Britse supermarkten onderzocht.

december 2014

15 december 2014
Customers of the Albacora Group
Het doel van dit onderzoeksproject is om de markten en klanten van het Spaanse tonijnvisserijbedrijf Albacora Group en de dochterondernemingen te identificeren. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door jaarverslagen van Albacora en dochterondernemingen, artikelen in handelsmedia, douanedatabases, databases over scheepsbewegingen en andere bronnen te analyseren.

Greenpeace EU unit

juli 2014

25 juli 2014
Palm oil supply chain of KLK
Deze studie was gericht op het bepalen van leveringsbanden tussen palmolieproducent KLK en kopers van palmolie als Cargill, Kellogs, Unilever en anderen

Oxfam Novib

7 juli 2014
Driving Forest Loss: The factors behind road building in intact rainforests
Deze studie, uitgevoerd in opdracht van Kriton Arsenis (lid van het Europees Parlement en oprichter van het RoadFree Initiative) en uitgevoerd door Profundo, heeft tot doel de onderliggende factoren te identificeren die aanzetten tot wegenbouw in de Amazone- en de Congobekkenregio, 's werelds grootste ongerepte tropische regio bosreservaten. Twee regionale initiatieven (IIRSA en PIDA) voor grootschalige planning en ontwikkeling van primaire wegen worden nauwkeurig onderzocht om na te gaan welke actoren achter deze projecten staan ​​en wat de impact op intacte bossen is.

Road Free Initiative

februari 2014

6 februari 2014
Shrimp trade links between Thailand and selected EU countries and companies
Deze korte onderzoeksopdracht was gericht op het identificeren van extra leads over banden tussen Thaise garnalenproducenten en een selectie van Europese viskwekers en retailers, in Nederland, Duitsland en België.

FairFood

januari 2014

14 januari 2014
Links between selected Bangladesh tanneries and European high street brands
Deze korte onderzoeksopdracht was gericht op het identificeren van extra leads naar relaties tussen leerlooierijen in Bangladesh en Europese merken. Eerdere bevindingen van FoE-onderzoek zijn niet opgenomen in deze samenvatting; alleen aanvullende informatie die nuttig kan zijn bij het sluiten van de supply chain wordt gegeven.

november 2013

13 november 2013
Companies using biomass for electricity
De groeiende vraag naar hernieuwbare energie in Europa stimuleert de houtpelletindustrieën in de Verenigde Staten om hun productie van houtpellets expliciet uit te breiden voor export naar de Europese Unie. Enviva is een van de grootste producenten van bewerkte biomassabrandstof in de vorm van houtpellets in de Verenigde Staten. Dit rapport richt zich op de financiële instellingen die betrokken zijn bij de financiering van Enviva en twee van haar belangrijkste klanten.

oktober 2011

31 oktober 2011
Quick scan of the TMT Group
Dit rapport geeft een quick scan van mogelijke controversiële activiteiten van de Indonesische TMT Group. Controversiële activiteiten zijn gedefinieerd als activiteiten die schade kunnen toebrengen aan het milieu, biodiversiteit, mensenrechten en/of arbeidsrechten. In dit rapport wordt vooral gekeken naar PT ABM Investama, een dochteronderneming van TMT, en de dochterondernemingen van PT ABM Investama, die gelinkt zijn aan kolenmijnbouw.

Hivos

17 oktober 2011
The connection with French deep sea fisheries of Parlevliet en Van der Plas and Cornelis Vrolijk/Jaczon
Dit rapport beschrijft de Franse bedrijven Euronor enArmement Dhellemmes, die zich bezighouden met diepzeevissen. Beide bedrijven zijn eigendom van Nederlandse leden van de Pelagic Freezer-trawler Association (PFA). Euronor is voor 50% egiendom van Parlevliet en Van der Plas en Armement Dhellemmes is voor 91.5% egiendom van Cornelis Vrolijk/Jaczon.

Greenpeace Nederland

27 oktober 2011
Largest food and beverage companies in selected regions - methodology and recommendations
Het hoofddoel van dit onderzoek is het verstrekken van een lijst van beursgenoteerde voedsel- en drankbedrijven die in de volgende regio's gevestigd zijn: Afrika, het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), het Midden-Oosten en Zuidoost Azië.

FairFood

7 oktober 2011
European trade and investment relationships with companies in Israeli settlements in occupied Palestinian territories
Dit rapport laat zien welke Europese bedrijven handel drijven met bedrijven in de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden

Prosper Palestine

Disclaimer
Copyright Profundo, bouw EasyMIND