Arbeidsrechten en gender

augustus 2024

14 augustus 2024
Waardeketens van suikerriet in Bolivia en Nicaragua
Wereldwijd krijgen mensen die op suikerrietplantages en in de lokale rietsuikerindustrie werken een salaris dat ver onder het bestaansminimum ligt. Dit onderzoek van Profundo, uitgevoerd in opdracht van CNV Internationaal, onthult de winst die wordt gemaakt in de downstream segmenten van de rietsuikerwaardeketen. De toenemende onthullingen over de lage lonen in de upstream segmenten staan in contrast met de winsten die downstream worden gegenereerd, vaak door (wereld)merken en grote bedrijven. De focus ligt op waar de winstwaarde wordt gegenereerd binnen de toeleverings- en waardeketens van rietsuiker in Bolivia en Nicaragua. Dit is ingebed in de wereldwijde context van de toonaangevende downstreambedrijven die het meest profiteren van de rietsuikerhandel.

mei 2024

16 mei 2024
Mekong Hydropower Financiering
Fair Finance Asia, in samenwerking met Profundo, lanceerde het rapport Enhancing Sustainable Finance in Mekong Hydropower: Challenges, Opportunities, and Ways Forward, waarin de nadruk wordt gelegd op het verband tussen grote waterkrachtprojecten en verwoestende sociale en milieueffecten, zoals het verlies van bossen, wetlands en mangroves, dat kan oplopen tot 145 miljard dollar in 2040, en een toename van onbetaalde zorg en huishoudelijk werk, armoede en mentale gezondheidsproblemen, met name voor vrouwelijke leden van de gemeenschap, als gevolg van verplaatsing en herhuisvesting. Het rapport dringt er bij financiële instellingen op aan om een actieve rol te spelen en ervoor te zorgen dat bij waterkrachtprojecten langs de Mekong de rechten van gemeenschappen worden gerespecteerd en het milieu wordt beschermd.

april 2024

22 april 2024
De voordelen voor vrouwen en gemarginaliseerde groepen van het DFCD
In internationale afspraken hebben rijke geïndustrialiseerde landen zoals Nederland zich gecommitteerd aan klimaatfinanciering ter ondersteuning van landen in het Zuiden te ondersteunen bij het nemen van klimaatmaatregelen. Klimaatfinanciering bereikt echter vaak niet de meest gemarginaliseerde groepen. In 2019 lanceerde de Nederlandse regering een nieuw fonds: het Dutch Fund for Climate and Development (DFCD). Dit rapport van ActionAid onthult dat over het algemeen lokale gemeenschappen, vrouwen en gemarginaliseerde groepen niet voldoende betrokken zijn of in gelijke mate profiteren van de DFCD-projecten. Profundo deed het deskresearch voor het rapport.

maart 2024

18 maart 2024
Financiering van de mondiale veeteeltsector
Dit rapport laat zien hoe de wereldwijde geldstromen terechtkomen bij 's werelds grootste 55 industriële veeteeltbedrijven. Deze bedrijven behoren tot de grootste veroorzakers van klimaatverandering, ontbossing, schendingen van mensenrechten en arbeidsrechten, risico's op pandemieën en schendingen van dierenwelzijn. Desondanks laat dit rapport, dat een update is van eerder onderzoek uit 2020, zien dat de financiering voor deze bedrijven juist toeneemt. De lijst van bedrijven is gebaseerd op onderzoek van Profundo en Profundo heeft het onderzoek uitgevoerd om de financiële geldschieters van de bedrijven te identificeren.
14 maart 2024
OSH-risico's voor mijnwerkers in Bolivia en Peru
Dit rapport is opgesteld in opdracht van CNV Internationaal in het kader van het project "Improving OSH in three Andean mines", dat wordt uitgevoerd binnen de CAO Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Nederlandse Bedrijven in de metallurgische sector om veiligheids- en gezondheidsrisico's in mijnen in Bolivia en Peru te mitigeren. Dit rapport maakt deel uit van een reeks sectoronderzoeken die CNV Internationaal in samenwerking met Profundo sinds 2022 uitvoert naar arbeidsrisico's in de mijnbouw in Bolivia, Colombia en Peru. Het is gebaseerd op de perspectieven van 410 Boliviaanse en Peruaanse arbeiders die in december 2023 deelnamen aan de participatieve digitale monitoring van CNV Internationaal.

januari 2024

29 januari 2024
Eerste stappen op weg naar duurzaamheid
De tweede beleidsbeoordeling van Fair Finance Vietnam, beschikbaar in het engels en vietnamees, biedt een analyse van de ESG-beleidstoezeggingen in 2022 van 11 Vietnamese commerciële banken. Sinds de eerste beleidsbeoordeling in 2020 laat deze beoordeling zien dat banken in Vietnam bezig zijn met een "race naar de top" met betere scores op de volgende thema's: Financiële inclusie, Consumentenbescherming en Corruptiebestrijding. Tegelijkertijd scoorden ze laag voor Natuur, Klimaatverandering, Mensenrechten en Arbeidsrechten. Profundo leverde een bijdrage door Fair Finance Vietnam training en kwaliteitscontrole te bieden.
11 januari 2024
Naar betekenisvolle Human Rights Impact Assessments
Bij de productie van voedsel worden mensen en de planeet nog steeds op grote schaal uitgebuit. Supermarkten zijn machtige spelers in internationale voedselwaardeketens en daarom riep Oxfam supermarkten in de campagne Behind the Barcodes op om verantwoordelijkheid te nemen voor mensenrechten in hun toeleveringsketens. In reactie op de campagne hebben verschillende Nederlandse, Duitse en Britse supermarkten toegezegd om Human Rights Impact Assessments (HRIA's) en daaropvolgende actieplannen uit te voeren en te publiceren om negatieve gevolgen voor mensenrechten in hun waardeketens te beperken en te voorkomen. Dit rapport, uitgebracht door Oxfam, analyseert de HRIA's en actieplannen die de grootste Nederlandse, Duitse en Britse supermarkten in de afgelopen vier jaar hebben gepubliceerd. Profundo voerde het onderzoek uit achter de casestudy in het rapport van Lidl's HRIA over bessen uit Huelva.

december 2023

13 december 2023
Training over de rechtvaardige energietransitie en de rol van financiële instellingen in Cambodja
Samen met Fair Finance Cambodja heeft Profundo Policy Researcher Jurany Ramirez twee online trainingssessies gegeven voor bankiers en maatschappelijke organisaties over de rechtvaardige energietransitie en de rol van financiële instellingen. Deelnemers aan de training reflecteerden op wat de rechtvaardige energietransitie betekent in de Cambodjaanse context, waarbij klimaatdoelstellingen worden gecombineerd met sociale doelstellingen, en leerden over de verwachte rol van de financiële sector en groene financiering in het mogelijk maken van een rechtvaardige energietransitie, onder andere door het ontwikkelen van sterk sectorbeleid.
4 december 2023
Banken rekenen op instorting biodiversiteit
Banken en investeerders stellen bosbouw- en agro-industriële bedrijven in staat om hun activiteiten uit te breiden naar de resterende tropische bosecosystemen in de wereld. Dit leidt tot de vernietiging van bossen en veengebieden en schendt de rechten van inheemse volken en lokale gemeenschappen. Dit rapport van Forests and Finance, een coalitie van acht campagne-, volks- en onderzoeksorganisaties, waaronder Profundo, brengt de commerciële geldstromen in kaart naar de bosbouwactiviteiten van 300 bedrijven binnen zes bosrisicobedrijfstakken - rundvlees, palmolie, pulp en papier, rubber, soja en hout - die gezamenlijk wereldwijd de meeste tropische ontbossing veroorzaken.

oktober 2023

30 oktober 2023
De financiële stromen van Nederlandse ontwikkelingsbank voor ondernemers: FMO
Oxfam en bondgenoten hebben, naast andere financiële instellingen, de Nederlandse Ontwikkelingsfinancieringsinstelling (DFI) FMO uitgedaagd om hun beleid over financiële tussenpersonen (FI) aan te passen en verantwoordelijkheid te nemen over die financiële stromen in overeenstemming met hun beleid en prestatienormen. In 2018 publiceerde Oxfam International "Open Books", de eerste fase van een proactieve en positieve aanpak om de hypothese te testen dat financiële tussenpersonen (vooral commerciële banken) al informatie op projectniveau openbaar maken, maar op een ad-hocmanier.Daarom ontwikkelde Profundo voor Oxfam een dataset van risicovolle projectfinanciering, (projectgerelateerde) bedrijfsleningen en (projectgerelateerde) obligatie-uitgiftes door commerciële banken (financiële tussenpersonen) die financiering ontvingen van FMO.
4 oktober 2023
Financial Exclusions Tracker
De Financial Exclusions Tracker is een nieuwe openbare dataset, de eerste in zijn soort, die bijhoudt welke bedrijven door investeerders en banken worden uitgesloten om duurzaamheidsredenen. De dataset is bedoeld om investeerders en banken, het maatschappelijk middenveld en de media te informeren over welke bedrijven door investeerders op de zwarte lijst gezet zijn. De tracker vermeldt in totaal 4.532 bedrijven die zijn uitgesloten door 87 financiële instellingen uit 16 landen. De belangrijkste motivatie voor het uitsluiten van bedrijven is klimaat of fossiele brandstoffen (40%), gevolgd door controversiële wapens (17%), tabak (12%) en mensenrechten (7%). Het vaakst uitgesloten bedrijf is Poongsan Corporation uit Zuid-Korea, dat door in totaal 75 investeerders en banken op de zwarte lijst is gezet vanwege zijn betrokkenheid bij clustermunitie. Via de website kan een volledige dataset in Excel worden gedownload, waarin de oorspronkelijke motivatie van een financiële instelling voor het uitsluiten van een bedrijf kan worden gevonden, indien verstrekt door de financiële instelling. De Financial Exclusions Tracker zal regelmatig worden bijgewerkt, aangezien investeerders en banken regelmatig bedrijven toevoegen of verwijderen uit uitsluitingslijsten. De dataset is doorzoekbaar per bedrijf, per investeerder, per land van investeerder, per land van bedrijf, per categorie en per subcategorie voor uitsluiting.

Website: Financial Exclusions Tracker

AEF info: Quelles entreprises françaises sont sur la liste noire des institutions financières du monde ?

BankTrack: New database names companies blacklisted by global investors and banks

BBC: Money Box: Funeral Plans and Energy Credit

Change Inc.: Klimaatcrisis belangrijkste motivatie voor investeerders om bedrijven uit te sluiten

Counterview: Funding fossil fuels, weapons, tobacco: Tracking cos barred by investors, banks

Dagens Industri: Här är bolagen som nobbas av investerare

Dagens industri: Många dödsfall i bolag delägt av svenska pensionssparare

e15: Na černých listinách západních penzijních fondů a bank jsou tisíce firem. Mezi nimi i české

ESG Dive: Climate change leading cause for excluding companies from portfolios: report

ESG News: Climate change prima causa di esclusione dai portafogli: le società nella lista nera

ESG Nexus Recorded Talk: Financial Exclusions Tracker

ETC: Finansen flyr klimatbovar

ETicaNews: Woke? Le 5mila aziende escluse per Esg

fDi Intelligence: Climate concerns drive US company blacklistings

FinanceManager: Kako naložbeno izključevanje že tepe podjetja

Financial Times: Climate change the ‘most common’ reason for portfolio exclusion

Finanswatch: Åpner global database for ekskluderte selskaper

Foodlog: Beleggingsinstellingen stappen uit fossiele bedrijven

Global Witness: ESG funds funnel millions into deforestation-risk company

IR Magazine: Firms’ climate failings may lead to alienation of financial institutions

L'AGEFI: Plus de 4.800 entreprises sont mises à l’index, selon un panel d’acteurs financiers

Leasing Life: SwedBank, Danske Bank cite climate as primary reason for excluding investors

Mentinfuga: Non investite in quelle 4.532 aziende

Miljö & Utveckling: Lista: Här är bolagen som förvaltare undviker

Miljo&Utveckling: Lista: Här är bolagen som förvaltare undviker

Mongabay: Norway pension fund breaks with U.K. conglomerate Jardines over endangered orangutan habitat

Monitor Mercantil: Transparência, honestidade e ética para não comprometer reputação das empresas

Monitor Mercantil: Transparência, honestidade e ética para não comprometer reputação das empresas

NewsTree Korea: 기후대응 미흡하면 '돈줄' 마른다...금융권 투자제외 40% 차지

Oilprice: Climate Change Is Investors’ Most Common Motivation To Dump Stocks

Reporter Brasil: Vale, Petrobras e JBS lideram ranking de empresas brasileiras mais rejeitadas por “riscos reputacionais”

Responsible Investor: UK government convened asset managers to discuss defence industry and ESG

Sustainable Views: Climate change tops reasons for portfolio exclusion

Tagespiegel Background: Liste von Investoren ausgeschlossener Firmen

The Daily Upside: ExxonMobil Buys Pioneer in Massive $60 Billion Deal

Trends: Deze 3 bedrijven worden het vaakst uitgesloten uit investeringsfondsen

We Wealth: ExxonMobil, Eni e le altre: chi c'è nella “lista nera” degli investitori

9 oktober 2023
Fair Work Monitor: eerste jaarverslag voor de Latijns-Amerikaanse mijnbouwsector
Dit rapport van CNV Internationaal, in samenwerking met Profundo is beschikbaar in het Engels en Spaans. Het maakt deel uit van een reeks onderzoeken die sinds 2022 worden uitgevoerd naar arbeidsrisico’s in de mijnbouwindustrieën van Bolivia, Colombia en Peru. Het rapport behandelt kwesties met betrekking tot arbeidsovereenkomsten, lonen, vrijheid van vereniging, vakbondsvrijheid, overuren, kinderarbeid en gendergelijkheid. De bevindingen van het onderzoek benadrukken de kwetsbaarheid van werknemers in de mijnbouwsector en onderstrepen het grote belang van het beschermen van de rechten van werknemers, vooral in een context van toenemende vraag naar mineralen, bijvoorbeeld vanwege de energietransitie.

september 2023

12 september 2023
Gevolgen voor de werkgelegenheid van China's Riem en Weg Initiatief
In opdracht van de wereldwijde vakbond Building and Wood Workers' International (BWI) analyseerde Profundo de arbeidsgevolgen van China's Belt and Road Initiative (BRI) in de pan-Europese regio aan de hand van casestudies over Servië, Kroatië en Kirgizië.
6 september 2023
Leefbaar loon in de Cambodjaanse kledingsector
De werkomstandigheden van de werknemers in de Cambodjaanse kledingsector zijn aan het verslechteren. Een onderzoek van de Fair Work Monitor van CNV International, in samenwerking met Cambodjaanse vakbonden, en geschreven door Profundo, toont een verdere achteruitgang in de omstandigheden van de werknemers in de Cambodjaanse kledingsector sinds het onderzoek van 2022. Het gemiddelde loon van Cambodjaanse kledingarbeiders bedraagt $260, terwijl de gemiddelde kosten $500 bedragen. Ongeveer 40% van de ondervraagde werknemers heeft een tweede baan aangenomen vanwege de lage lonen en het veelvuldig onbetaald overwerken. 77% van de werknemers leent geld voor de dagelijkse uitgaven, wat een gebrek aan leefbare lonen impliceert. Dit laat zien dat actie van merken en overheden nodig is. Het overbruggen van de verschillen in de kosten van levensonderhoud en het aanpakken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen zijn van cruciaal belang. Samenwerking met belanghebbenden, waaronder werkgevers, overheid, vakbonden en kopers, is essentieel voor het herstel van de sector en om leefbare lonen voor de werknemers in de Cambodjaanse sector te garanderen.

augustus 2023

30 augustus 2023
Inleiding tot duurzame financiering Laos
Profundo gaf maatschappelijke organisaties in Laos een training over de relaties tussen de financiële sector en sociale en milieueffecten, evenals een inleiding tot de Fair Finance Guide Methodology.

juli 2023

10 juli 2023
Handel in groentezaden tussen India en Nederland
In dit onderzoek werd het beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) van tien in Nederland gevestigde groentezaadbedrijven beoordeeld aan de hand van fundamentele, internationaal geaccepteerde richtlijnen op het gebied van mensenrechten en arbeidsrechten. De resultaten laten zien dat de inspanningen van bedrijven tekortschieten in hun beleid om schendingen van de arbeidsrechten in de toeleveringsketen te voorkomen en te beperken, zoals leefbare lonen, kinderarbeid en vrouwenrechten. Een aantal van de beoordeelde zaadbedrijven heeft geen MVO-beleid. Bedrijven die wel een MVO-beleid hebben, beschrijven dan weer niet hoe deze verplichtingen in de praktijk worden gebracht.
Meer resultaten...
Disclaimer
Copyright Profundo, bouw EasyMIND